[...] czy gainera). Osoby cięższe muszą umieścić więcej białka w każdym posiłku. 185 g piersi z kurczaka dostarcza ~40 g protein. W każdym posiłku ilość węglowodanów dobierana jest w zależności od zapotrzebowania. Przy założeniu dostarczania 560 g węglowodanów dziennie, wychodzi ~93 g węglowodanów w każdym posiłku. Przy założeniu 1,5 g tłuszczów na [...]
[...] aminokwasów po dostarczeniu standardowej porcji trwa 2.5–3h. Z drugiej strony białka kazeinowe charakteryzuje wielogodzinny, ale znacznie wolniejszy dowóz aminokwasów, co jest korzystne np. w nocy, ale nie zaraz po zakończonym wysiłku. Dlatego nie ma idealnego rozwiązania, należy samodzielnie podejmować decyzje i dobierać proteiny/aminokwasy [...]
[...] środków wspomagających rozwój muskulatury, chroniących tkankę mięśniową w niekorzystnych warunkach (np. przy ograniczeniu podaży kalorii), regulujących glikemię (co jest ważne dla diabetyków) i mających wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej (duża podaż białka w diecie sprzyja pozbywaniu się tłuszczu). Białka wykazują działanie [...]
Białko sojowe jest niesłusznie postrzegane jako gorsze, gdyż wyniki większości badań wskazują, że nie powoduje spadku stężenia testosteronu w ustroju. W dobrze kontrolowanych warunkach nie wykryto znaczącego wpływu spożycia białka sojowego lub izoflawonu na stężenie testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
[...] raka. Z niewiadomych przyczyn paczki papierosów są od dawna oklejone ostrzeżeniami o rozmaitych chorobach, które powoduje palenie, a jeden z metabolitów alkoholu jest kancerogenem I klasy (tej samej, w której sklasyfikowano wyroby tytoniowe). Mimo to, niewiele osób zdaje sobie sprawę z rakotwórczego potencjału etanolu. Spotyka się [...]
[...] dotyczyć suplementów bardziej wyspecjalizowanych niż komponent białkowy diety, który dość często zdarza się nam spożywać. Tym bardziej że obecnie białko w diecie sportowca, jest elementem stałym. Firma SFD na rynku suplementacji szybko zdobyła uznanie konsumentów, jako marka charakteryzująca się sporym wyborem smakowym białek, jak i tym, że [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
[...] do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i węglowodany, dlatego konieczne jest jego regularne dostarczanie wraz z pokarmem. Białka mięśniowe nie są efektywnym źródłem energii, ich uwalnianie jest ostatecznością, a proces ten z oczywistych względów [...]
[...] artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych na białku jaj i najpopularniejszych odżywek białkowych tj. białka serwatkowego. Podsumowanie Białko jest najczęściej omawianym makroelementem w żywieniu sportowców. Nic więc dziwnego, że dostępnych jest tak wiele różnych rodzajów odżywek białkowych. Nawet jeśli białko [...]
[...] które mogłoby zidentyfikować osoby. Inwencja trenujących nie ma granic, dlatego z pewnością znasz ludzi, którzy głoszą podobne poglądy. Niestety, wiosłowanie sztangą nie jest ćwiczeniem pierwszoplanowym w kontekście rozbudowy „kapturów”. Jakby tego było mało, większość ludzi mających pojęcie o kulturystyce unika nadmiernego rozbudowywania m. [...]
[...] lub inną aktywnością, np. sportami walki, stosuje klasyczny sposób odżywiania oparty o 3 główne posiłki dziennie. IF różni się od klasycznego modelu tym, iż okno żywieniowe jest zdecydowanie krótsze. Jak to wygląda w praktyce? Model klasyczny, np. śniadanie 8:00, obiad godzina 14:00, kolacja godzina 18:00. Od 18:00 do godziny 8:00 rano stosujemy [...]
Czy odżywki wysokobiałkowe są dla nastolatka? To pytanie najczęściej zadają zatroskani rodzice, rzadziej można je usłyszeć z ust zainteresowanego nastolatka. Czy odżywki wysokobiałkowe są bezpieczne? Jeśli tylko producent zadbał o właściwy proces technologiczny i sprawdzone źródło dostawy surowców, dla osób zdrowych są całkowicie bezpieczne. W [...]
[...] ten sposób pewne rezultaty, ale to wcale nie znaczy, że wiedzą, co robią. W skrócie przejdźmy do najczęściej spotykanych kwestii. Ustalenie celu (np. „masa” czy „redukcja”) jest pierwszym krokiem, następnie dopasowujesz do niego dietę oraz właściwy trening. Przeczytaj także: Masa czy redukcja - od czego zacząć w nowym roku? Czy rodzaj diety jest [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest dość ciężki dla większości Pań. O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje [...]
[...] deklaruje niską zawartość cukru mlecznego w suplemencie i tak problem trawienny daje o sobie znać, co świadczyć może o tym, że marka suplementacyjna, w jaką inwestujemy, nie jest do końca godna zaufania lub tendencja do reakcji organizmu na element powodujący problem jest mocno nasilona. Gdy wszystkie trzy frakcje odżywek białkowych stanowią [...]
Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]
[...] iż mięso, szczególnie w formie wysoko przetworzonej (parówki, wędliny itd.) wydatnie przyczynia się do pojawienia się, chociażby raka. Ponadto przemysłowa produkcja mięsa jest nie tylko szkodliwa dla otoczenia danego rodzaju zakładów (w USA gleba i woda są skażone np. metabolitami anabolików w rodzaju trenbolonu), ale całego ekosystemu (całego [...]
[...] sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo słabym pomysłem są produkty w rodzaju pizzy czy hamburgerów, [...]
Od połowy lat 90. XX wieku widoczny jest trend dotyczący promowania węglowodanów po treningu siłowym, aerobowym, interwałowym, sportów walki. Czy faktycznie „futrowanie się” węglowodanami jest konieczne? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Postaram się rozważyć różne warianty i odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji [...]